Momenteel kent Sri Lanka nog steeds problemen,
Nu het virus voor het overgrote deel is verdwenen kent Sri Lanka weer andere en nog ergere problemen, er is op dit moment een te kort aan van alles, voedsel te korten of op rantsoen, geen diesel of benzine, geen gas om te koken, een groot te kort aan medicijnen, verschillende power cuts per dag, dus geen stroom, kan wel worden opgevangen door een generator, maar ook die heeft brandstof nodig.
En brandstof krijg je enkel en alleen maar wanneer je je heb ingeschreven bij de SLTDA in Colombo, dan moet je voor iedere rondreis die er is geboekt een full pass aanvragen, met deze pas kun je dan landelijk tanken, normaal gesproken krijgen voertuigen per week 20 liter, met de QR code brandstof, maar met deze full pass is het dus voor ons geen enkel probleem.
Mensen zitten zonder werk, dus geen inkomen, veel bouwprojecten liggen stil omdat de prijzen van de grondstoffen tot een ongekende hoogte zijn gestegen, een zak cement kost nu 3500rs, was 850rs, een kuub zand 40000rs, was 10000rs, hetzelfde geldt voor levensmiddelen, voor een gesneden brood betaal je nu 425rs, was 195rs, een kilo suiker 325rs, was 120rs, Sri Lanka kent een inflatie van ruim 65%, de rupee zakt in waarde, je krijgt nu voor een euro 388rs, was enkele maanden geleden nog 225rs. (opmaak 1 januari 2023)
Ik ben een actie gestart om deze mensen die zonder werk zitten en dus geen inkomen hebben te helpen zodat zij wat eten kunnen kopen, of dat wij hen een voedsel pakket geven, want honger dat dreigt is al een groot probleem aan het worden, veel mensen maken een einde aan hun leven, omdat ze het gewoon weg niet meer op kunnen brengen.
Help me mee helpen om deze mensen niet te laten verhongeren, doe Uw bijdrage op NL18RABO0114926980 ovv honger.
Visum aanvraag Sri Lanka
Vanaf 1 januari 2012 kan je een visum, om Sri Lanka in te mogen, alleen nog maar van te voren (online) elektronisch aanvragen.
Je kunt nu zelfs een visum aanvragen voor 180 dagen, ook online via ETA, http://www.eta.gov.lk/slvisa/
Na de invoering van het elektronische visu lijkt het ook mogelijk te zijn het visum op de luchthaven aan te schaffen, wel is de prijs dan hoger. Echter zijn de berichtgevingen of deze mogelijkheid ook daadwerkelijk mogelijk wordt vaag, er wordt zelfs gesproken dat men in Sri Lanka kan worden geweigerd. Daarnaast zullen de wachttijden wanneer deze op de luchthaven kan worden aangeschaft enorm lang.
Het is vrij eenvoudig om het zelf te doen via onderstaande link.
Voor een visum aanvraag bezoek: http://www.eta.gov.lk/slvisa/
De Parel van de Oriënt, dat is de bijnaam van Sri Lanka. En terecht, want dit tropische eiland heeft u als reiziger ongelooflijk veel te bieden. Wat dacht u van haar rijke geschiedenis die u terugvindt in de culturele driehoek Anuradhapura, Polonnaruwa en Sigiriya of de Engelse koloniale invloeden op de hellingen en theeplantages rondom Kandy en Nuwara Eliya? Maar ook haar natuurschoon is ongekend zoals u kunt ervaren op de Horton Plains of in één van haar prachtige natuurreservaten zoals het Yala Nationaal Park. En dat alles combineren wij in één rondreis die u natuurlijk dient af te sluiten aan haar prachtige stranden. Dus voor liefhebbers van de oosterse glimlach, voor wie wel eens het ‘heetste eten ter wereld’ wil proeven of gewoon een bijzondere bestemming wil bezoeken; Sri Lanka is met recht een waar vakantieparadijs!
Hoogtepunten: voor elk wat wils
- Stadsrondrit Negombo, met de vismarkt, mooie Boedha tempel, NL kerk
- Stadsrondrit in combinatie met het Dutch kanaal en de lagune
- Mineriya Nationaal park waar je grote kuddes olifanten aantreft
- Oude koningssteden van Anuradhapura en Polonnaruwa
- De leeuwenrots in Sigiriya
- Dambula met haar prachtige grotten tempel
- Matala met haar grootste Hindu tempel
- Exotische specerijentuin in Matale
- Peradeniya botanische tuin
- Tempel van de Heilige tand in Kandy
- De Kandy dansers
- Spectaculaire treinrit van Nuwara Eliya naar Ella, of omgekeerd
- Theeplantages in de omgeving van Nuwara Eliya
- De schoonheid van Ella, met oa. Little Adams Peack, Nine Arch brug, enz.
- Natuurschoon van Horton Plains Nationaal Park
- Safari door het Yala Nationaal Park of Wilpattu, voor de luipaard en beer
- Bundala, een vogel safari
- Voormalige V.O.C. Stad Galle
- Snorkelen in Nilaveli, Pigeon eiland
- Walvissen en dolfijnen spotten in Trincomalee of Mirissa
- Kalpitiya voor de kitesurfers
- Arugam Bay voor de surfers onder jullie
- Voor de liefhebbers, raften en of hiking in Kithulgala
- Strandafsluiting in Negombo, of een stad naar keuze
- Jaffna, een nog door de toerist onontdekt gebied, met haar prachtige natuur, een in opbouw zijnde Nederlands fort en niet te vergeten Delf eiland
U stelt zelf deze reis naar eigen behoefte samen.
Sri Lanka stond tot 1972 bekend als Ceylon en ligt 50 kilometer ten zuiden van India. Het eiland in de Indische Oceaan wordt ook wel eens de traan van India genoemd. Het eiland is ruim 65.000 km² groot en is daarmee qua oppervlakte ongeveer zo groot als Nederland en België samen. Sri Lanka telt ongeveer 22 miljoen inwoners waarvan ongeveer 70% het Boeddhisme aanhangen. Daarnaast zijn er ook nog Hindoes, Christenen en Moslims.
Sri Lanka kent een eeuwenoude cultuur en heeft ontzettend veel moois te bieden zoals de prachtige stranden in het zuiden, bergketens, tropische regenwouden, natuurparken, theeplantages, rijstvelden, tempels, oude ruïnes…kortom teveel om op te noemen. Er zijn nog veel koloniale invloeden te vinden uit de tijd van de Engelsen en Nederlanders. Omdat het eiland niet zo groot is liggen alle bezienswaardigheden dicht bij elkaar.
De dagtemperatuur is in Sri Lanka vrij gelijkmatig. Overdag ligt de temperatuur bijna altijd tussen de 27°C en 30°C. In de hoger gelegen gebieden is het koeler, tussen de 16°C en 24°C terwijl de temperatuur in het hoog gelegen Nuwara Eliya `s nachts rond de 10°C schommelt.
Sri Lanka kent 2 moessonperioden waarin er regen kan vallen.
Van mei t/m juli is de periode van de zuidwestelijke moesson en van oktober t/m december de noordoostelijke moesson. U kunt tijdens de moesson korte maar hevige buien verwachten maar die duren meestal niet lang.